Vanaf 1 juli 2025 wordt in Nederland totaalverbod op sportsponsoring door kansspelbedrijven kracht. Een vergelijkbare maatregel is in België sinds januari 2025 ingevoerd, maar daar hebben gokbedrijven creatieve manieren gevonden om restrictie te omzeilen. Kansspelautoriteit (KSA) vreest dat dit ook in Nederland kan gebeuren en pleit voor wetswijziging om verbod effectiever te maken.
In België mogen voetbalclubs geen goksponsors meer op de voorkant van hun shirts tonen. Toch hebben gokbedrijven een slimme oplossing gevonden: ze gebruiken logo’s van nieuwssites of apps die aan hun gokmerken zijn gelinkt. Bijvoorbeeld:
De Jupiler Pro League, de organisator van de Belgische competitie, steunt deze praktijken en stelt dat ze binnen de regels vallen. De Belgische Kansspelcommissie benadrukt echter dat logo’s gemeten moeten worden volgens hun eenvoudigste geometrische vorm, zonder de witruimte mee te rekenen.
De KSA trekt lessen uit de Belgische situatie en wil voorkomen dat Nederlandse gokbedrijven het verbod op dezelfde manier omzeilen. Grote spelers zoals Unibet en Circus zijn al actief op de Nederlandse markt, wat het risico op omzeiling vergroot.
In Nederland kan het totaalverbod sportsponsoring door gokbedrijven grote financiële gevolgen hebben. Volgens de KNVB (Koninklijke Nederlandse Voetbalbond) lopen professionele clubs tot 40 miljoen euro aan inkomsten mis, met een indirect verlies van nog eens 30 miljoen euro, onder door lagere media-inkomsten.
Om omzeiling te voorkomen, vraagt de KSA om een wetswijziging die sponsoring door gokbedrijven mogelijk maakt, maar tegelijkertijd voorkomt dat het verbod wordt omzeild. KSA erkent wel dat het lastig is om indirecte reclame via vloggers, influencers of andere bedrijven tegen te gaan.
KSA zet zich in om het verbod op sportsponsoring door gokbedrijven zo effectief mogelijk maken. Geïnspireerd door de Belgische ervaring pleit de organisatie wetswijzigingen om omzeiling te voorkomen de financiële impact op sportclubs te beperken.